ODRŽAVANJE DRVENOG NAMJEŠTAJA


Drveni namještaj ima poseban šarm, dodaje eleganciju svakoj prostoriji i vjerojatno je tako izdržljiv da ga sljedećih 10 godina nećete morati popravljati, ali vjerojatno će mu s vremenom potamniti sjaj.

Drvo je prirodan, živi materijal kojeg je potrebno redovito održavati. Održavanje sjaja drvenog namještaja veoma je lako i s vremenom ritual brige postaje navikom, ali prvo morate znati što činiti, a što ne činiti, da biste spriječili gubitak sjaja. 

Kako čistiti drveni namještaj

Potrebno je redovito brisati prašinu, ali to ne znači svakodnevno. Pazite da je brišete najmanje jednom do dvaput tjedno. Možete koristiti čistu, meku i suhu krpicu, ali njome ćete prašinu s namještaja samo podići u zrak. Krpica natopljena lanolinom ili toplom vodom s malo deterdženta iznimno je učinkovita, a za stranice s uljnim premazom preporučujemo spužvicu natopljenu mješavinom vode i octa. Pamučna krpica ili pernata četkica pomoći će vam ukloniti tragove vode.

Prilično je uobičajeno uklanjati prašinu koristeći sredstva za čišćenje namještaja, ali ona koja sadrže silikon probit će zaštitni sloj sve do drveta.

Kako zaštititi drveni namještaj

 • Imajte na umu da namještaj možete uništiti svaki put kad stavite nešto na njega, bila to šalica vruće kave ili stolna lampa. Koristite stolnjake, ubruse i podmetače za čaše, a ispod lampe ili vaze postavite zaštitni filc.
 • Varijacije u vlažnosti prostorije mogu utjecati na drvo – tjerati ga da se u određenom trenutku raširi ili stegne pa čak i da pukne. Zato je dobro uložiti u ovlaživač ili odvlaživač prostora, kako bi vlažnost zraka u domu zadržali između 30 i 50%, i tako odmah počeli štititi drvo.
 • Držite namještaj podalje od sunca, izvora topline i hladnog zraka. Ultraljubičaste zrake izazivaju promjene u kemijskoj strukturi drveta, tjeraju ga da gubi boju i puca pa, ma koliko željeli imati smirujuće mjesto na balkonu ili na terasi gdje biste rado čitali u svom drvenom stolcu na ljuljanje, bolje vam je da se usmjerite prema drugim prostorijama u domu. Nemojte zaboraviti ugraditi rolete kako biste zaštitili komade namještaja koji se nalaze ispod prozora.
 • Kako srediti ogrebotine

  Nezgode su neizbježne svuda pa tako i na namještaju. Ogrebotine mogu biti površinske ili duboke, ali za sve postoji rješenje. Ogrebotina na prirodnom laku može se ukloniti ako na nju nanesete malo otapala, a za sintetske je premaze dovoljno da ih pažljivo istrljate grubim papirom velike granulacije, i naknadno polirate voskom za namještaj.

  Ako je ogrebotina dublja, rješenje je još jednostavnije: istrljajte površinu orahovom ljuskom i potom je prebrišite mekom krpom. Kako god, ovo vrijedi samo za namještaj svijetlih boja. Prije nego trik s orahovom ljuskom primijenite na namještaju tamne boje, obojite ga mljevenom kavom ili crnim čajem.

 • Kako ukloniti tragove čaša

  Ma kako pažljivi bili vaša obitelj ili vaš gost, u nekom će se trenutku čaša s vodom naći izravno na drvenom stolu. Zvuči kao tragedija, ali znajte da zasad nema potrebe za uslugama restoratera namještaja. Postoji nekoliko učinkovitih rješenja za uklanjanje ružnih tragova čaša s vašeg namještaja.

  • Stavite ručnik na mrlju i pokušajte ga izglačati s glačalom na minimumu (nikako ne koristite paru).
  • Mrlju istrljajte s malo zubne paste i kasnije je obrišite vlažnom krpom.
  • Pokrijte mrlju mješavinom sode bikarbone i vode (1 dio vode, 2 dijela soda) i nježno je istrljajte mekom krpom.
  • Drveni je namještaj savršeno ulaganje u vaš dom, ali morat ćete ispravno brinuti za njega kako biste uživali u njegovoj sofisticiranoj ljepoti.
 • https://www.vivre.hr/