Izvoz drvne industrije povećan za 9,2 posto


Drvna industrija BiH prošle godine ostvarila je izvoz vrijedan oko 1,3 milijarde KM, što je za 9,2 odsto više nego 2016. godine, izjavila je danas sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Selma Bašagić.

Drvna industrija BiH prošle godine ostvarila je izvoz vrijedan oko 1,3 milijarde KM, što je za 9,2 odsto više nego 2016. godine, izjavila je danas sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Selma Bašagić.

Bašagićeva je na seminaru pod nazivom “Kako unaprijediti kvalitet izvoza drvne industrije BiH” u Sarajevu rekla da u strukturi izvoza najveće učešće ima namještaj 37,7 odsto, ili više od 505 miliona KM.

“Trend povećanja izvoza nastavlja se i potrebno je i dalje raditi da bi se povećao posebno izvoz finalnih proizvoda”, istakla je Bašagićeva, te dodala da je potrebno unapređenje opremljenosti proizvodnih kapaciteta, kao i nivoa stručnog obrazovanja i kadrova.

Prema njenim riječima, potrebno je stvoriti pretpostavke za povoljniji poslovni ambijent, za šta je neophodna podrška vlasti na svim nivoima.

Potpredsjednik Spoljnorgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da je drvna industrija jedna od najznačajnijih grana industrije koja bilježi sve bolje rezultate, te dodao da za njen dalji razvoj posebnu pažnju treba posvetiti brendiranju, uzimajući u obzir da je BiH u bivšoj SFRJ i regionu bila najprepoznatljivija kada je riječ o namještaju i drugim proizvodima od drveta.

Bojić je istakao da poseban problem proizvođačima u BiH predstavlja snabdijevanje sirovinom, te dodao da bi bilo korisno uspostaviti sistem u kome će prednost imati proizvođači u finalnoj obradi drveta, kao što je proizvodnja namještaja koji se plasira na inostrano tržište.

Prema njegovim riječima, u BiH se trenutno ne može ni proizvesti onoliko, koliko se može izvesti finalnih proizvoda drveta, posebno na tržište zapadnoevropskih zemalja, gdje se traži sertifikovana i kvalitetna roba.

Predavač na seminaru Sanela Klarić rekla je da BiH ima tradiciju u drvnoj industriji, infrastrukturu, znanje, te dodala da, nažalost, nije imala velika ulaganja i nije prepoznala ovu granu privrede kao stratešku, koja ima veliku budućnost.

“Drvo je građevinski materijal koji na svjetskoj sceni ima veliki značaj zbog svojih ekoloških vrijednosti. U svijetu se trenutno grade visoke zgrade od drveta. U Londonu postoji devetospratnica, u Beču se trenutno gradi zgrada od drveta sa 18 spratova, a Japanci imaju ambiciju da naprave zgradu sa 38 spratova od ovog građevinskog materijala”, istakla je Klarićeva.

Ona je podsjetila da je BiH nekada bila vodeća republika u bivšoj Jugoslaviji u izvozu prefabrikovanih kuća i to u Aziju i Ameriku, tako da bi i sada, uz unapređenje postojeće infrastrukture i uz saradnju sa stručnim kadrovima, ali iz uz strategiju i političku volju u zemlji, mogla da odgovori na zahtjeve svjetskih tržišta.

Prema riječima Klarićeve, sve to moguće je uz iskorištavanje šuma na održiv način.

Kada je riječ o dizajnu kao bitnim elementom za unapređenje izvoza u drvnoj industriji, ona je istakla da BiH ne kaska za svijetom jer su ljudi u zemlji kreativni, što pokazuju brojne nagrade koje osvajaju na svjetskim takmičenjima.

Predavač Murčo Obućina rekao je da se razvoj drvne industrije neposredno zasniva na znanju, odnosno kadrovima, u koje nije puno ulagano.

“Kadrovi, posebno inženjerski, moraju biti neposredno uključeni u proizvodnju, vođenje procesa i kontrolu kvaliteta same proizvodnje, kako bi drvna industrija BiH mogla da unaprijedi svoj izvoz”, istakao je Obućina, koji je i profesor na Odsjeku za drvo na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Cilj današnjeg seminara jeste da pruži informacije kompanijama o najnovijim tehnološkim rješenjima, kako napraviti brend i kako unaprijediti izvoz.

Srna